Informace: Koněvova ulice musí zůstat!

 Boj o historickou pravdu související nejen se 75 let starými událostmi týkajícími se osvobození našeho hlavního města Rudou armádou od hitlerovské okupace pokračuje. Aktuálně se dále rozšiřuje z centra metropole, Prahy 6 a Řeporyjí do třetí pražské městské části – na Žižkov. Ve šlépějích pirátského pražského primátora Zdeňka Hřiba, zodpovědného za ostudné nenavrácení pamětní desky Rudé armádě na budovu Staroměstské radnice, starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře z TOP 09, strůjce hanebného odstranění pomníku velitele osvobozujících vojsk maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, i řeporyjského starosty Pavla Novotného z ODS, který prosadil nehorázné vybudování pomníků prohitlerovským válečným zločincům, tzv. vlasovcům, hodlá nejnověji jít další představitel současné pražské komunální politiky.

Před několika dny starosta Městské části Praha 3 Jiří Ptáček z TOP 09 znovu otevřel otázku možného přejmenování zdejší Koněvovy ulice. Využil k tomu »petici« s údajně tisícem »podpisů«, která požaduje změnu názvu Koněvovy ulice na ulici Marie Terezie. Navzdory tvrzení starosty i řady sdělovacích prostředků je třeba upozornit, že se v tomto případě nejedná o skutečnou petici podle petičního zákona, ale pouze o jakousi »elektronickou petici« postrádající základní náležitosti, jako jsou například opravdové podpisy. Jen malý zlomek těch, kteří na internetu tuto »petici« podpořili, patří mezi občany Prahy 3, o samotných obyvatelích Koněvovy ulice ani nemluvě. Není bez zajímavosti, že za »peticí« stojí bývalý neúspěšný kandidát za TOP 09 do různých funkcí Adam Komers z obce Kaliště, celé jméno jejího dalšího iniciátora, v tomto případě pro změnu z obce Dymokury, pak údajně zní Děpold Jaroslav Maria Josef Jan Bedřich Gabriel Rudolf Rita Czernin, přičemž se jedná o bratra současného 1. místopředsedy TOP 09.

Nejdelší žižkovská ulice nese název Koněvova od roku 1946. Novým názvem tehdy Pražané ocenili roli hrdinného maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva coby velitele vojsk Rudé armády, která nejen do naší metropole přinesla o rok dříve svobodu, když ji osvobodila od hitlerovské okupace. V rámci antikomunistické vlny přejmenovávání ulic, náměstí a dalších nejen veřejných míst, která byla před třemi desítkami let iniciována v souvislosti s restaurací kapitalismu v tehdejším Československu, bylo navrženo také přejmenování Koněvovy ulice. Proti tomuto návrhu se i tehdy vzedmul mohutný nesouhlas veřejnosti a Zastupitelstvo Městské části Praha 3 pak nakonec přejmenování ulice neodsouhlasilo.

I dnes se proti antikomunistickému návrhu na přejmenování ozývá nesouhlas obyvatel Prahy 3. Vedle politických a historických důvodů je jeho příčinou i nebezpečí ohromných komplikací pro sedm a půl tisíce obyvatel a firem ze tři a půl kilometrů dlouhé ulice, které jsou s jejím možným přejmenováním spojeny. Pro občany se nejedná zdaleka jen o povinnost výměny občanských průkazů, ale třeba i o nutnost nahlásit změnu bydliště zaměstnavateli, zdravotní pojišťovně, finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení, živnostenskému úřadu, úřadu práce, bankám, úvěrovým společnostem, lékařům, telefonním operátorům a mnoha dalším. Antikomunistické snahy současné žižkovské radnice, demonstrované třeba již také neoprávněným pokusem o pokutování pražské KSČM za organizování loňského prvomájového shromáždění nebo desetinásobným zvýšením nájmu pro sídlo zdejšího komunistického sekretariátu, tedy zákonitě naráží na odpor. Žižkovští komunisté proto společně s mnoha dalšími občany Městské části Praha 3, zdaleka nejen obyvateli Koněvovy ulice, rezolutně odmítají přejmenování jedné z nejdelších pražských tříd. Koněvova ulice musí zůstat!

Milan KRAJČA, předseda Obvodního výboru KSČM Praha 3

Zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/53877359